Shows

LITE JAZZ со Марти Ивановски

LiteJazz чиј домаќин е Марти Ивановски е радио емисија, чија главна „мисија“ е популаризација на современата џез музика. Првата емисија се емитуваше во март 1993 година, на „Радио Уно“ (една од првите независни радиостаници во Македонија) и беше една од првите радио емисии посветени на современите трендови во џез музиката, како во Македонија, така и пошироко на Балканот. Со текот на годините, во LiteJazz почнува да доминира џезот со примеси на R&B, Soul и Funk, музички стил кој беше прифатен од голем број радио слушатели, правејќи го овој вид музика, еден од омилените во етерот. Во текот на последните две децении, Марти Ивановски имаше можност да направи интервјуа со познати музички имиња, како: George Benson, Joe Sample, Al Jarreau, Gerald Albright, Diana Krall, Brian Culbertson, Nick Colionne, Fourplay, Spyro Gyra, Mezzoforte, Shakatak, David Benoit, Acoustic Alchemy, Norman Brown, Mario Biondi, Marc Antoine, Brian Simpson, Dandy Dulfer, Richard Elliot, Brand New Heavies,,…и многу други. Со растот на интернет-платформите, особено услугите за онлајн стриминг на музика, слушателите имаат можност да ги слушаат радио-емисиите што се емитуваа во последната деценија на платформата Mixcloud: https://www.mixcloud.com/litejazz/