News

СОНИ РОЛИНС ИНТЕРВЈУ: „ЈА САКАМ МУЗИКА СЕ РАЗБИРА, НО НЕ ЈА СЛУШАМ ПОВЕЌЕ… ДОСТА ФРУСТРИРАЧКИ Е ДА СЛУШАМ МУЗИКА КОГА НЕ МОЖАМ ДА ПРАКТИЦИРАМ ”

Пензионирањето никогаш немало прецизна старосна граница во креативните индустрии. Практиканти, секако музичари кои импровизираат, честопати одат многу далеку, отколку на другите полиња, од повеќе причини, од уметнички интегритет до финансиска потреба; или во Sonny Rollinsво случајот, огромна посветеност на нивното животно дело. Тој сè уште свиреше како прониклив октогенар, а неговиот сребрен ореол му дава посебен воздух на нигерискиот литературен гигант Воле Соинка, кој го нарече американскиот „Лав со скапоцен камен“ како поетски портрет на попрозаичната слика 'последниот човек на Бибапот'.

Повлекувањето на Ролинс од јавните сцени пред осум години не можеше да остане незабележано, со оглед на неговиот иконски статус и фактот дека новите генерации слушатели и музичари имаа намера да се доближат до суштинската историја олицетворена од овој врсник на MilesMonk and Traneрешително збогатена „културата на рогови“. Сега има 90 години, Ролинс повеќе не настапува. Колосот на саксофон молчи. Сепак, тој има уште многу да каже.

Па, не е прашање на мој избор “, вели тој искрено за неговата моментална состојба, на јасна линија до Њујорк. „Тоа беше здравствено прашање и морав да запрам. Беше многу тежок период низ кој поминав кога сфатив дека не можам повеќе да свирам на мојот инструмент.

Порано бев прилично разочаран од животот ... ми требаше некое време навистина да се справам со него. Не беше лесно но, на крајот го прифатив. Всушност, јас ќе се радувам на фактот дека имав кариера и бев во можност да работам со музика цел живот “.

Таа изјава не треба да се сфаќа лесно со оглед на фактот дека Ролинс започнал да свири саксофон кога „имал околу седум или осум години, нешто слично“, што значи дека инструментот бил постојан придружник, поткрепувајќи го неговиот раст од детството до адолесценција до крајот на неговата зрелоста. Со неговото претопување во друг, негов визионерски соработник, Макс Роуч го нарече „универзум на вибрации“, не е изненадување што Ролинс сега не сака да му даде уво на ритам, хармонија и мелодија, пред се затоа што тие повеќе не претставуваат креативна можност.

Слушав музика цел живот и многу слушање музика во мојот случај има врска со тоа што сум изведувач, и би размислувал за начини да го транспонирам слушањето на мојата работа“, рече тој, пред да ја изгуби мислата.

Ја сакам музика секако, но повеќе не слушам. Слушам музика, но не се стремам да слушам. Премногу е фрустрирачко да слушам музика кога не можам да учествувам целосно како некогаш во животот. ”

Линк за веста:

https://www.jazzwise.com/features/article/sonny-rollins-interview-i-love-music-of-course-but-i-don-t-listen-any-more-it-s-too-frustrating-to-listen-to-music-when-i-can-t-participate

7 thoughts on “SONNY ROLLINS INTERVIEW: “I LOVE MUSIC OF COURSE, BUT I DON’T LISTEN ANY MORE… IT’S TOO FRUSTRATING TO LISTEN TO MUSIC WHEN I CAN’T PARTICIPATE”

  1. Пингување: best online casinos for craps
  2. Пингување: how to use viagra pills
  3. Пингување: who makes viagra pills
  4. Пингување: cialis 100 mg
  5. Пингување: pharmacy colleges
  6. Пингување: viagra sildenafil 100mg tablets

Comments are closed.