новости

Charles Lloyd & The Marvels TONE POEM

Отсуството на вокали ги поставува Лојд и неговиот ансамбл во центарот на сцената за подетално ажурирање за нивната насока на патување ...
Прочитај Повеќе
/

СОНИ РОЛИНС ИНТЕРВЈУ: „ЈА САКАМ МУЗИКА СЕ РАЗБИРА, НО НЕ ЈА СЛУШАМ ПОВЕЌЕ… ДОСТА ФРУСТРИРАЧКИ Е ДА СЛУШАМ МУЗИКА КОГА НЕ МОЖАМ ДА ПРАКТИЦИРАМ ”

Пензионирањето никогаш немало прецизна старосна граница во креативните индустрии. Практиканти, секако музичари кои импровизираат, честопати одат многу далеку...
Прочитај Повеќе
/

Чик Кореа: Греми џез добитник почина на 79-годишна возраст

Chick Corea, a towering jazz pianist with a staggering 23 Grammy Awards who pushed the boundaries of the genre and worked alongside ...
Прочитај Повеќе
/
Lee Konitz: Influential saxophonist and pioneer of experimental jazz

Ли Кониц: Влијателен саксофонист и пионер на експерименталниот џез

Алто саксофонистот Ли Кониц беше иновативна фигура во џезот повеќе од 70 години и беше последниот ...
Прочитај Повеќе
/

Најдобрите нови џез албуми: EDITOR’S CHOICE, мај 2020

Издавачите најавија голем број нови албуми до крајот на 2020 година...
Прочитај Повеќе
/

Многу познати музичари не напуштија во пандемиската 2020 година

Во пандемиските настани годинава: 2020, во опасност се доведени темелните вредности на човечката цивилизација. Многу познати музичари не напуштија. Со ...
Прочитај Повеќе
/
Willis Conover 1969

" Време е за џез - Ова е Вилис Коновер во Вашингтон, Д. Ц., со Гласот на Америка - Џез час."

E па мои ФБ пријатели... Едноставно сум привилегиран, почестен и малку возбуден што пишувам нешто за личност ...
Прочитај Повеќе
/
Maceo & All The King's Men - Got Ta Getcha
Се вчитува ...