News

Ли Кониц: Влијателен саксофонист и пионер на експерименталниот џез

Lee Konitz: Influential saxophonist and pioneer of experimental jazz

Алто саксофонистот Ли Кониц беше иновативна фигура во џезот повеќе од 70 години и беше последниот преживеан член на невообичаената група „Birth of the Cool“, чии снимки на крајот на 1940-тите влијаеа на генерација музичари. Birth of the Cool група чии снимки од доцните 40-ти години влијаеа на генерација музичари.

Кониц, кој почина на 92-годишна возраст, откако се зарази со коронавирус, дојде во музичка зрелост за време на движењето „бибап“, кое го револуционизираше џезот во 40-тите години на минатиот век со брз ритмички погон и хармонични иновации, предводени од неверојатниот саксофонист Чарли Паркер.

Отпрвин, Кониц ги совлада немирните, брзи каскади на звук на Паркер - потоа намерно отиде во друга музичка насока. Водејќи се од студиите со Лени Тристано, слеп пијанист кој сакаше да спои елементи на класична музика со џез, Кониц разви стил во кој неговите импровизирани сола се чинеа да лебдат како облаци, структурирани не како рафали на звук, но добро потковани музички скулптури , изградени над менувачките хармонии.

Линк за веста:

https://www.independent.co.uk/news/obituaries/lee-konitz-death-musician-saxophone-jazz-age-cause-coronavirus-a9474091.html