Uncategorized

СОНИ РОЛИНС ИНТЕРВЈУ: „ЈА САКАМ МУЗИКА СЕ РАЗБИРА, НО НЕ ЈА СЛУШАМ ПОВЕЌЕ… ДОСТА ФРУСТРИРАЧКИ Е ДА СЛУШАМ МУЗИКА КОГА НЕ МОЖАМ ДА ПРАКТИЦИРАМ ”

Пензионирањето никогаш немало прецизна старосна граница во креативните индустрии. Практиканти, секако музичари кои импровизираат, честопати одат многу далеку, отколку на другите полиња, од повеќе причини, од уметнички интегритет до финансиска потреба; или во Sonny Rollinsво случајот, огромна посветеност на нивното животно дело. Тој сè уште свиреше како прониклив октогенар, а неговиот сребрен ореол му дава посебен воздух на нигерискиот литературен гигант Воле Соинка, кој го нарече американскиот „Лав со скапоцен камен“ како поетски портрет на попрозаичната слика 'последниот човек на Бибапот'.

Повлекувањето на Ролинс од јавните сцени пред осум години не можеше да остане незабележано, со оглед на неговиот иконски статус и фактот дека новите генерации слушатели и музичари имаа намера да се доближат до суштинската историја олицетворена од овој врсник на MilesMonk and Traneрешително збогатена „културата на рогови“. Сега има 90 години, Ролинс повеќе не настапува. Колосот на саксофон молчи. Сепак, тој има уште многу да каже.

Порано бев прилично разочаран од животот ... ми требаше некое време навистина да се справам со него. Не беше лесно но, на крајот го прифатив. Всушност, јас ќе се радувам на фактот дека имав кариера и бев во можност да работам со музика цел живот “.

Линк за веста:

https://www.jazzwise.com/features/article/sonny-rollins-interview-i-love-music-of-course-but-i-don-t-listen-any-more-it-s-too-frustrating-to-listen-to-music-when-i-can-t-participate

9 thoughts on “SONNY ROLLINS INTERVIEW: “I LOVE MUSIC OF COURSE, BUT I DON’T LISTEN ANY MORE… IT’S TOO FRUSTRATING TO LISTEN TO MUSIC WHEN I CAN’T PARTICIPATE”

  1. Пингување: madridnet
  2. Пингување: meritking
  3. Пингување: meritroyalbet
  4. Пингување: eurocasino
  5. Пингување: meritroyalbet
  6. Пингување: cialis pills 5mg
  7. Пингување: meritking
  8. Пингување: eurocasino

Comments are closed.